Hruškový koláč se smetanou recept.
Ingredience:
mouka pšeničná hladká 300 gramů
cukr krupice 150 gramů
máslo 200 gramů
hrušky 4 kusy
smetana ke šlehání 33% 200 ml
vejce 1 kus
prášek do pečiva 1 lžička
cukr vanilkový 1 balíček
sůl špetka
Recept:
Začneme přípravou těsta. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva. Přidáme změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, špetku soli a vejce. Vše spojíme v hladké těsto, které následně zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici asi 30 minut.
Mezitím si připravíme náplň. Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na menší kousky. V hrnci je mírně podusíme s trochou vody a cukru, dokud nezměknou a nevznikne z nich jemná kaše.
Vyjmeme těsto z lednice a dvě třetiny těsta rozválíme na pomoučněné ploše. Přeneseme do formy, vytvoříme okraje a dno propícháme vidličkou. Přidáme hruškovou náplň.
Zbytek těsta nastrouháme nebo nakrájíme na drobné kousky a posypeme jimi vrch koláče.
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 40 minut, dokud není povrch zlatavý.
Mezitím si vyšleháme smetanu ke šlehání do tuha.
Po upečení necháme koláč chvíli vychladnout a poté podáváme s našlehanou smetanou.
Tipy:
Pokud máte rádi koření, přidejte do hruškové náplně trochu skořice nebo hřebíčku, které skvěle doplní chuť hrušek.
Pro extra křupavou kůrku můžete před pečením posypat vrch koláče hrubozrnným cukrem.
Smetanu můžete ochutit vanilkovým cukrem nebo trochou likéru pro zajímavější chuť.