Hruškový koláč recept


Hruškový koláč recept
Pro přípravu hruškového koláče budete potřebovat následující ingredience

- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 80 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 4-5 zralých hrušek
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce medu
- moučkový cukr na posypání

Příprava těsta

Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, špetku soli a promíchejte. Přidejte vejce a nakrájené máslo. Rychle zpracujte v hladké těsto, které pak zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice na minimálně 30 minut.

Mezitím si připravte náplň. Hrušky oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. V míse je smíchejte se skořicí a medem.

Vyjměte těsto z lednice, rozválejte na pomoučněné ploše a vložte do kulaté dortové formy, přičemž těsto by mělo kousek přesahovat okraje. Na těsto rozmístěte hrušky a případně pokapejte ještě trochou medu.

Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 35-45 minut, dokud není povrch zlatavý a těsto propečené. Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Tipy pro dokonalý hruškový koláč

- Použijte opravdu zralé a šťavnaté hrušky, které koláči dodají sladkost a šťavnatost.
- Pro extra křupavost můžete do těsta přidat trochu mletých ořechů.
- Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.