Hruškový džem se zázvorem recept.
Ingredience:
- 1 kg hrušek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na malé kousky
- 250 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého skořicového prášku (volitelné)
Recept:
1. Vezměte velký hrnec, do kterého dáte nakrájené hrušky. Přidejte cukr, citronovou šťávu, nastrouhaný zázvor a skořici, pokud ji používáte. Důkladně vše promíchejte.
2. Hrnec postavte na středně silný oheň a nechte směs zvolna přivést k varu. Počáteční množství cukru může být upraveno podle sladkosti hrušek.
3. Jakmile směs začne bublat, snižte teplotu a nechte pomalu vařit dalších 30 až 45 minut. Občas promíchejte, abyste zabránili připálení džemu na dně hrnce.
4. Džem je hotový, když těžce spadne z lžíce a má konzistenci, kterou preferujete. Pro zjištění správné konzistence můžete použít tzv. talířový test: Na chladný talířek dejte trochu džemu, nechte chvilku v chladničce a poté projedete prstem. Pokud džem zůstane rozdělený, je hotový.
5. Hotový džem rozdělte do předem vydezinfikovaných sklenic. Uzavřete víčky a nechte obrácené dolů, dokud nevychladnou. To pomáhá vytvořit vakuum a lepší uzávěr.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť zázvoru můžete množství zázvoru upravit podle vlastního vkusu.
- Pokud preferujete hladší džem, můžete směs před plněním do sklenic rozmixovat ponorným mixérem.
- Pro zajímavou variaci můžete přidat několik hvězdiček badyánu nebo kousek vanilkového lusku během vaření, které před plněním do sklenic vyjměte.
- Skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření uchovávejte džem v chladničce a spotřebujte do několika týdnů.