Hrstková recept


Hrstková recept.

Ingredience:

- 500 g hrachu (nejlépe loupaného)
- 250 g uzeného masa
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 celer (malý)
- 2 lžíce oleje
- 2 bobkové listy
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř dle chuti
- voda

Recept:

1. Hrách přes noc namočte do vody, aby byl měkčí a rychleji se vařil.
2. Na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli až do zlatova, přidejte na jemno nakrájený česnek a chvíli restujte.
3. Přidejte nakrájené maso a restujte dalších pár minut.
4. Přidejte hrách společně s namáčecí vodou. Doplněte čerstvou vodou tak, aby byla směs zcela ponořená, a přiveďte k varu.
5. Přidávejte na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Přidejte bobkové listy, majoránku, sůl a pepř.
6. Vařte na mírném ohni, dokud nejsou hrách a zelenina měkké. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody.
7. Polévku podle chuti dochutíme a můžeme podávat.

Tipy:

- Pro lehkou a kremovou texturu polévky můžete část hrachu rozmixovat ponorným mixérem.
- Pokud preferujete vegetariánskou variantu, uzené maso vynechejte a použijte vegetariánský vývar místo vody pro bohatší chuť.
- Hrstková polévka chutná ještě lépe druhý den, když se chutě důkladně propojí.