Hrnkový koláč s drobenkou a blumami recept


Hrnkový koláč s drobenkou a blumami recept.

Hrnkový koláč s drobenkou a blumami je jednoduchý a rychlý dezert, který si zamilujete. Jeho příprava nevyžaduje váhu, stačí vám klasický hrnek o objemu 250 ml.

**Ingredience pro těsto:**
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli

**Ingredience pro drobenku:**
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/4 hrnku cukru
- 1/4 hrnku másla
- špetka skořice (nepovinné)

**Ingredience pro náplň:**
- 2 hrnky blum (švestek), rozpůlených a zbavených pecek

**Recept:**

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Ve velké míse smíchejte bílý jogurt s cukrem krupice. Přidejte vejce a dobře promíchejte.
3. Do směsi přidejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Nakonec pomalu vmíchejte olej.
5. Vymažte pekáč máslem a vysypte moukou. Těsto nalijte do připraveného pekáče.
6. Na těsto rovnoměrně rozložte připravené blumy.
7. V malé míse smíchejte ingredience pro drobenku – mouku, cukr, máslo a skořici. Směsí rukama tvořte drobky a ty rovnoměrně rozsypte na blumy.
8. Pečte v předehřáté troubě přibližně 40 minut, než koláč krásně zezlátne.
9. Nechte koláč před podáváním vychladnout.

**Tipy:**
- Pro extra šťavnatý koláč můžete před pečením blumy posypat trochou cukru.
- Tento koláč je skvělý i s jiným ovocem, zkuste například jablka, hrušky nebo borůvky.
- Pokud máte rádi křupavou drobenku, přidejte do směsi trochu více másla.
- Koláč je výborný podávaný s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.