Hrnková bábovka s olejem recept


Hrnková bábovka s olejem recept.

Hrnková bábovka s olejem je jednoduchý a rychlý recept, který se hodí pro každou příležitost. Pro přípravu této bábovky potřebujete následující ingredience:

- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- kakao pro tmavou část těsta

Postup přípravy:

1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Ve velké míse smíchejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
3. Přidejte olej a mléko a dobře promíchejte.
4. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
5. Rozdělte těsto na dvě části. Do jedné z nich přidejte kakao a dobře promíchejte, abyste získali tmavou část těsta.
6. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou.
7. Do formy střídavě nalévejte světlé a tmavé těsto, aby vznikl mramorový efekt.
8. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut. Hotovost ověřte špejlí, která by měla z těsta vytáhnout suchá.
9. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout v formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy pro dokonalou hrnkovou bábovku s olejem:

- Použití oleje místo másla dodá bábovce vláčnost a zároveň usnadní přípravu.
- Pro zvýraznění chuti můžete do těsta přidat kůru z jednoho citronu nebo pomeranče.
- Pokud máte rádi oříšky, můžete do těsta přidat hrst nasekaných vlašských ořechů nebo lískových oříšků.
- Bábovku můžete po vychladnutí pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou pro atraktivnější vzhled.
- Nezapomeňte, že každá trouba peče trochu jinak, proto sledujte bábovku během pečení a přizpůsobte čas podle potřeby.