Hrnková bábovka s citronovou kůrou a mákem recept.
Ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- Kůra z 1 citronu
- 3 lžíce máku
- Špetka soli
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva.
3. Ve druhé míse důkladně promíchejte vejce s cukrem krupicí, dokud směs nezbělá.
4. K směsi s vejci přidejte mléko, olej a špetku soli. Dobře promíchejte.
5. Postupně přidávejte suchou směs do tekuté a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
6. Nakonec vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru a mák.
7. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.
8. Pečte v předehřáté troubě asi 35-40 minut, nebo dokud není bábovka upečená (zkuste špejlí).
9. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, pak ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pro zvýraznění citronové chuti můžete do těsta přidat i trochu citronové šťávy.
- Před servírováním můžete bábovku pocukrovat moučkovým cukrem nebo přelít citronovou polevou.
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť máku, můžete přidat o lžíci máku více.
- Bábovka bude ještě vláčnější, pokud použijete místo běžného mléka kysanou smetanu nebo jogurt.
- Nezapomeňte formu na bábovku opravdu dobře vymazat a vysypat, aby se bábovka snadno vyklopila.