Hrníčkový šlehačkový dort recept


Hrníčkový šlehačkový dort recept.

Ingredience:

- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek smetany ke šlehání (33% tuku)
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli

Pro krém:

- 500 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
- 3 lžíce cukru moučka
- 1 vanilkový cukr

Na ozdobu:

- ovoce podle chuti
- čokoládové hoblinky nebo jiné ozdoby

Recept:

1. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva.
2. V jiné míse si vyšlehejte vejce s cukrem krupice a vanilkovým cukrem do pěny. Přidejte olej a šlehačkovou smetanu, důkladně promíchejte.
3. K směsi s vejci postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Těsto nalijte do předem vymazané a moukou vysypané formy.
5. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 - 40 minut, nebo dokud nejsou dorty upečené (ověřte špejlí).
6. Nechte dort po upečení vychladnout.

Pro krém:

1. Smetanu ke šlehání vyšlehejte s cukrem moučka a vanilkovým cukrem do tuha.

Sestavení dortu:

1. Upečený a vychladlý korpus rozkrojte na polovinu nebo na tři části.
2. Každou vrstvu potřete šlehačkovým krémem.
3. Vrchní část dortu a boky také potřete krémem.
4. Dort ozdobte ovocem a čokoládovými hoblinkami nebo podle vlastní fantazie.

Tipy:

- Pro lepší chuť přidejte do těsta kůru z jednoho citronu nebo pomeranče.
- Dort můžete promazávat i ovocnými džemy pro zvýraznění chuti.
- Pro dekoraci můžete použít i čerstvé květiny, ale ujistěte se, že jsou jedlé a nebyly chemicky ošetřeny.
- Pokud chcete dort připravit dopředu, upečený korpus můžete zamrazit a krém připravit a dort sestavit až těsně před podáváním.