Hrníčkový koláč z kefíru recept


Hrníčkový koláč z kefíru recept.

Ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek kefíru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo cukru (podle chuti)
- špetka soli

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C. V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
2. V jiné velké misce smíchejte kefír, cukr, olej a vejce. Dobře promíchejte, dokud nebude směs hladká.
3. Postupně přidávejte suchou směs do mokré směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec přidejte vanilkový extrakt nebo cukr a promíchejte.
4. Těsto vlijte do předem vymazané a moukou vysypané formy na pečení.
5. Pečte v předehřáté troubě přibližně 30-40 minut, nebo dokud nejsou koláče zlatavé a tester nevyjde čistý.
6. Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout v formě, poté ho můžete vyklopit na mřížku a nechat úplně vychladnout.

Tipy:
- Pro extra vláčnost koláče můžete přidat do těsta hrnek rozmačkaného banánu nebo jablka.
- Pro ovocný koláč můžete do těsta vmíchat hrnek čerstvého nebo mraženého ovoce, jako jsou borůvky, maliny nebo nakrájená jablka.
- Pokud máte rádi kořeněné koláče, přidejte do těsta lžičku skořice nebo směsi koření na perník.
- Pro čokoládovou variantu můžete přidat do těsta 1/4 hrnku kvalitního kakaa a hrst čokoládových kousků.
- Dekorovat můžete cukrovou polevou, ořechy nebo čerstvým ovocem.