Hrníčkový chleba recept


Hrníčkový chleba recept.

**Ingredience:**
1 hrnek teplé vody
1/2 hrnku mléka
2 lžíce cukru
1,5 lžičky soli
2 lžíce rostlinného oleje
3 hrnky hladké mouky
1 sáček sušeného droždí

**Recept:**
Ve velké míse smíchej teplou vodu, mléko, cukr, sůl a olej. Dobře promíchej, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Přidej mouku a sušené droždí. Míchej ingredience, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto poté vyklopte na pomoučený povrch a hněťte asi 10 minut, dokud nebude pružné a hladké. Těsto dej do mísy, kterou jsi lehce pomaštěný olejem, a nech kynout na teplém místě přikryté utěrkou asi hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto znovu krátce propracuj a vlož do vymazané a moukou vysypané formy na chléb. Nech znovu kynout asi 30 minut. Mezitím si předehřej troubu na 180 stupňů Celsia. Peč chléb v předehřáté troubě asi 30 až 35 minut, dokud nezíská zlatohnědou barvu a nezní dutě, když na něj klepnete na spodní stranu.
Po upečení nech chléb vychladnout na mřížce.

**Tipy:**
Při přípravě těsta ujistěte se, že teplota vody a mléka není příliš vysoká, aby nedošlo k poškození droždí, které by mohlo způsobit, že těsto nebude řádně kynout. Po upečení nechávej chléb vychladnout na mřížce, což pomáhá zabezpečit, že chléb nebude vlhký z kondenzace, která by mohla vzniknout na pekáči. Pokud máš rád bylinky, můžeš do těsta přidat trochu sušeného rozmarýnu nebo tymiánu pro zvýraznění chuti.