Hrníčková ovocná roláda recept.
Hrníčková ovocná roláda je jednoduchý a rychlý dezert, který potěší na každé oslavě nebo jen tak k odpolední kávě. K přípravě tohoto lahodného zákusku budete potřebovat několik základních ingrediencí a své oblíbené ovoce.
Ingredience:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 3 vejce
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- Ovoce dle výběru (jahody, borůvky, kiwi, banány apod.)
- Marmeláda nebo ovocná povidla dle chuti
- Moučkový cukr pro posypání
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Plech vyložte pečicím papírem.
2. Ve velké míse smíchejte vejce s cukrem a šlehejte, dokud směs nezbledne a nezpění. Postupně přidávejte mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Důkladně promíchejte, abyste získali hladké těsto.
3. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, nebo dokud není těsto pevné na dotek.
4. Mezitím si připravte čistý kuchyňský utěrku a posypte ji trochou moučkového cukru. Hotovou roládu opatrně vyklopte na utěrku. Pečicí papír opatrně odstraňte.
5. Zatímco je těsto ještě teplé, rozetřete na něj vrstvu marmelády nebo ovocných povidel a poklaďte vybraným ovocem.
6. Pomocí utěrky začněte opatrně rolovat těsto do rolády. Roládu nechte zchladnout.
7. Před podáváním posypte moučkovým cukrem a podle chuti můžete přidat i čerstvé ovoce pro dekoraci.
Tipy:
- Pro lehkou a vzdušnou texturu těsta je důležité vejce s cukrem šlehat dostatečně dlouho.
- Můžete experimentovat s různými druhy ovoce a marmelád, aby každá roláda byla originální.
- Pokud preferujete vláčnější těsto, můžete do něj přidat lžíci oleje.
- Roládu lze také plnit krémem místo marmelády pro bohatší chuťový zážitek.
Tento jednoduchý recept na hrníčkovou ovocnou roládu je skvělým způsobem, jak připravit rychlý a chutný dezert, který si zamiluje celá rodina.