Hrníčková bábovka recept.
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- vanilkový cukr podle chuti
Recept:
Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Ve velké míse smíchejte vejce a cukr, dokud směs nebude světlá a nadýchaná. Přidejte mléko a olej, promíchejte. Poté postupně přidávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Směs důkladně promíchejte, aby nebyly žádné hrudky.
Rozdělte těsto na dvě části. Do jedné z nich přidejte kakao a dobře promíchejte. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou. Do formy střídavě nalévejte světlé a tmavé těsto, abyste vytvořili mramorový efekt.
Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pro zvýraznění chuti můžete do tmavé části těsta přidat trochu instantní kávy rozpuštěné ve vodě.
- Pokud máte rádi ořechy, přidejte do těsta hrst nasekaných vlašských ořechů nebo lískových oříšků.
- Pro extra vláčnou bábovku můžete část oleje nahradit rozpuštěným máslem.
- Aby byla bábovka ještě lahodnější, můžete ji po upečení a vychladnutí polévat čokoládovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem.