Hřibová smetanová polévka recept.
Ingredience:
- 500 g čerstvých hřibů nebo jiných lesních hub
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1 l vývaru (hovězího, kuřecího nebo zeleninového, podle preferencí)
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
- Petrželka nebo pažitka na ozdobu
Recept:
1. Hřiby důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na drobno.
2. V hrnci rozehřejte máslo a na něm zpěňte cibuli, dokud nezezlátne. Přidejte česnek a hřiby, promíchejte a restujte do změknutí hub.
3. Přisypejte mouku, promíchejte a nechte krátce osmahnout. Postupně přilévejte vývar, stále míchejte, aby se předešlo vzniku hrudek. Vařte na mírném ohni asi 10 minut.
4. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci. Vraťte ji na oheň, přilijte smetanu, osolte a opepřete dle chuti a dobře promíchejte. Nechte ještě asi 5 minut prohřát, ale už nevařte.
5. Podávejte ozdobené nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť hřibové polévky můžete přidat několik sušených hřibů. Ty předem namočte v teplé vodě a poté přidejte do polévky včetně namočené vody.
- Pokud preferujete hustší konzistenci polévky, můžete přidat více mouky nebo použít směs na zahuštění.
- K polévce výborně chutná čerstvý chléb nebo opečené krutony.
- Pro veganskou verzi použijte zeleninový vývar a smetanu nahraďte rostlinnou alternativou. Místo másla použijte rostlinný olej nebo rostlinné máslo.