Hřbet jelení recept


Hřbet jelení recept.

Ingredience:
- 1 kg hřbetu jelení
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Snítka čerstvého rozmarýnu
- 150 ml červeného vína
- 200 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce brusinek

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Hřbet jelení očistěte, omyjte a osušte.
2. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Maso z obou stran nařízněte a do zářezů vložte plátky česneku. Maso potřete olivovým olejem a ze všech stran osolte a opepřete.
3. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a hřbet jelení z obou stran krátce opečte, aby se uzavřely póry. Pak hřbet položte do pekáče, přidejte rozmarýn a pečte v předehřáté troubě přibližně 1 hodinu. Po polovině pečení maso přelijte červeným vínem.
4. Po upečení vyjměte maso z trouby a nechte ho odpočinout. Mezitím přiveďte k varu šťávu z pečení, přidejte hovězí vývar a nechte povařit, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu. Na závěr přidejte brusinky a krátce povařte.
5. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.

Tipy:
- Pro ještě lepší chuť nechte maso před přípravou marinovat v olivovém oleji, česneku, rozmarýnu a červeném víně přes noc v chladničce.
- Pokud máte rádi bohatší omáčky, lze do omáčky přidat smetanu nebo máslo pro zjemnění chuti.
- Hřbet jelení podávejte s vařenými bramborami, knedlíkem nebo jemnou kaší pro dokonalý gastronomický zážitek.
- Nezapomeňte maso před krájením nechat odpočinout, aby bylo šťavnatější.