Hráškový krém s pečenými batáty recept.
Hráškový krém s pečenými batáty je lahodná a vydatná polévka, která kombinuje sladkost batátů s čerstvostí zeleného hrášku. Tento recept je ideální pro chladnější večery, kdy potřebujete něco hřejivého a zároveň výživného.
Ingredience:
- 2 středně velké batáty
- 400 g mraženého nebo čerstvého hrášku
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Čerstvá mátová nebo bazalková listy pro ozdobu
- Směs na pečení (například paprika, kurkuma) dle chuti pro batáty
Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů C. Batáty omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Promíchejte je s trochou olivového oleje a směsí koření dle vaší chuti. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut nebo dokud nejsou měkké.
2. Mezitím na středně silném ohni zahřejte v hrnci olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte, dokud nezměkne. Přidejte rozdrcené stroužky česneku a restujte další 1-2 minuty.
3. Přidejte hrášek a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte vařit asi 10 minut, dokud hrášek nezměkne.
4. Přidejte pečené batáty do hrnce a mixujte ponorným mixérem do hladka. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
5. Polévku podávejte teplou, ozdobenou čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Pro extra krémovou texturu můžete přidat trochu kokosového mléka nebo smetany pro vaření.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do polévky trochu červeného chilli nebo kajenského pepře.
- Hráškový krém s pečenými batáty je výborný i jako základ pro vegetariánské smoothie bowl. Stačí zahustit méně vývarem a podávat s oblíbenými toppingy, jako jsou semínka, ořechy nebo krutony.
- Tato polévka se dá skvěle připravit i v předstihu a skladovat v lednici nebo mrazáku pro pozdější použití.