Hrášková sedlina recept.
Hrášková sedlina je jednoduchý, tradiční a voňavý pokrm, který si rychle zamilujete. Tato polévka je ideální na jarní a letní dny, kdy je hrášek nejvíce čerstvý, ale můžete ji samozřejmě připravit i z mraženého hrášku. Připravte si na ni tyto ingredience:
Ingredience:
- 500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 brambory
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 ml smetany na vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá mátová nebo petrželová nať pro ozdobu
Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
2. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
3. Na středním ohni rozehřejte hlubokou pánev nebo hrnec s olivovým olejem. Přidejte cibuli a česnek, osmažte dozlatova.
4. Přidejte nakrájené brambory a hrášek. Krátce osmažte společně.
5. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
6. Snížte teplotu, přikryjte a nechte pomalu vařit asi 20 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
7. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
8. Přilijte smetanu, promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
9. Před podáváním posypte nasekanou mátou nebo petrželí.
Tipy:
- Pro pikantní variantu můžete přidat špetku chilli nebo kajenského pepře.
- Pokud preferujete vegetariánskou variantu, zkontrolujte, že váš zeleninový vývar je opravdu bez masových složek.
- Pro krémovější a bohatší texturu můžete přidat více smetany nebo pro lehčí variantu ji nahradit mlékem.
- Hrášková polévka je skvělá i jako studená polévka v horkých letních dnech.
- Pro extra křupavost a texturu můžete na závěr přidat opražené kousky chleba nebo krutony.
Tento recept na hráškovou sedlinu nabízí skvělou kombinaci jednoduchosti a chuti, která potěší jak na každodenním stole, tak i při speciálních příležitostech.