Hrášková polévka - smetanová recept


Hrášková polévka - smetanová recept.

Hrášková polévka se smetanou je lahodná a jemná polévka, která potěší v každém ročním období. Zde je návod, jak si ji připravit.

Ingredience:
- 500 g mraženého hrášku
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 800 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- čerstvý tymián nebo petržel na ozdobu

Recept:
1. Na středně velkém ohni rozehřejte v hlubokém hrnci olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, osmahněte dozlatova.
2. Přidejte mražený hrášek a promíchejte. Nechte na ohni asi 2 minuty, aby hrášek lehce povolil.
3. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu a nechte polévku vařit pod pokličkou asi 10 minut, dokud hrášek není měkký.
4. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Pokud máte rádi řidší polévky, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
5. Vraťte polévku na mírný oheň, přilijte smetanu a promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
6. Podávejte teplou, ozdobenou čerstvými bylinkami.

Tipy:
- Pro veganskou verzi polévky můžete použít rostlinnou smetanu.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do polévky trochu chilli nebo kapku tabaska.
- Tato polévka je skvělá jako lehký oběd nebo večeře. Podávat můžete s čerstvým pečivem nebo topinkami.
- Pokud polévku zahušťujete, můžete přidat lžíci másla pro bohatší chuť.
- Pro zpestření chuti můžete do polévky přidat i trochu citronové šťávy nebo kůry.

Hrášková polévka se smetanou je jednoduchá na přípravu, ale díky smetaně a bylinkám nabízí bohatý a uspokojivý chuťový zážitek.