Hrášková polévka se slaninou recept.
Hrášková polévka se slaninou je lahodná a sytá polévka, která se hodí jak na oběd, tak na večeři. Následující recept je jednoduchý a rychlý na přípravu.
Ingredience:
- 500 g mraženého hrášku
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g slaniny
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Olivový olej
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na malé kousky. Slaninu nakrájejte na kostičky.
2. V hrnci na středním ohni rozehřejte trochu olivového oleje a přidejte kostičky slaniny. Smažte je, dokud nebudou křupavé. Poté je vyjměte a odložte stranou.
3. Do tuku, který zbyl od slaniny, přidejte cibuli a česnek. Restujte, dokud směs nezměkne a nezačne vonět.
4. Přidejte mražený hrášek a zeleninový nebo kuřecí vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu vařit asi 10 minut, dokud hrášek nezměkne.
5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
6. Vraťte polévku na střední oheň, přidejte smetanu a důkladně promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
7. Polévku podávejte ozdobenou křupavou slaninou a nasekanou petrželkou.
Tipy:
- Pro zvýraznění chuti můžete do polévky přidat několik kapek citronové šťávy.
- Pokud máte rádi pikantnější polévky, přidejte do směsi trochu chilli nebo cayenne pepř.
- Pro vegetariánskou verzi vynechejte slaninu a použijte zeleninový vývar. Jako alternativu pro křupavou texturu můžete na polévku přidat opražené chlebové krutony.
- K polévce se skvěle hodí čerstvý chléb nebo topinky.