Hrášková polévka s krupicovými noky recept


Hrášková polévka s krupicovými noky recept.

Hrášková polévka s krupicovými noky je lahodné a lehké jídlo, které potěší nejen v běžný den. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to.

Ingredience:

Pro polévku:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 500 g mraženého hrášku
- 750 ml zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá máta pro ozdobu

Pro krupicové noky:
- 500 ml mléka
- 100 g krupice
- 2 vejce
- Sůl podle chuti
- Muškátový oříšek na ochucení
- Máslo pro podávání

Recept:

Polévka:
1. Na středně vysokém ohni zahřejte olivový olej v hrnci a přidejte cibuli s česnekem. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
2. Přidejte mražený hrášek a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu vařit asi 10 minut, dokud hrášek nezměkne.
3. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Ochutnejte a podle potřeby dochutíte solí a pepřem. Můžete přidat trochu máty pro svěží chuť.

Krupicové noky:
1. V kastrůlku přiveďte mléko k varu. Pomalu přisypávejte krupici za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky.
2. Když se směs zhoustne, odstavte z ohně a nechte lehce vychladit. Poté vmíchejte vejce, sůl a trochu muškátového oříšku.
3. V hrnci s vodou přiveďte vodu k varu. Lžící tvarujte z krupicové směsi malé noky a opatrně je vkládejte do vroucí vody. Vařte, dokud noky nevyplavou na povrch, pak je ještě nechte vařit další 2 minuty.
4. Noky vyndejte pomocí děrované naběračky a nechte okapat.

Podávání:
Polévku rozlijte do talířů, do každého vložte několik noky a na povrchu ozdobte čerstvou mátou. Při podávání lze přidat kousek másla na noky pro větší chuť.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť polévky můžete přidat k hrášku při vaření pár lístků máty.
- Krupicové noky můžete ochutit také parmazánem nebo jiným tvrdým sýrem pro bohatší chuť.
- Pokud máte rádi krémovější texturu polévky, přidejte na konci vaření trochu smetany nebo kokosového mléka.