Hrachový kucmoch s jáhlami recept.
Hrachový kucmoch s jáhlami je tradiční české jídlo, které kombinuje jednoduchost a výživnost. Tento recept je ideální pro chladnější dny a jistě vás zahřeje.
Ingredience
- 250 g sušeného hrachu
- 100 g jáhel
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř dle chuti
- 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
Postup
1. Sušený hrách namočte přes noc do vody, aby změkl. Druhý den vodu slijte a hrách propláchněte.
2. V hrnci na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, až se zezlátne. Přidejte prolisovaný česnek a chvíli restujte.
3. Přidejte namočený hrách, jáhly, majoránku a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem.
4. Osolte, opepřete a vařte na mírném ohni asi 1 hodinu, dokud hrách i jáhly nezměknou. Občas promíchejte a případně dolijte vodu, pokud by bylo třeba.
5. Po uvaření by měl kucmoch mít hustší konzistenci. Podávejte teplé.
Tipy
- Pro bohatší chuť můžete přidat uzené maso nebo klobásu, které přidáte společně s hrachem a jáhly.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do kucmochu trochu chilli nebo paprikového koření.
- K tomuto jídlu se skvěle hodí kyselá okurka nebo čerstvý chléb.
- Hrachový kucmoch s jáhlami je také vynikající i druhý den, kdy jsou všechny chutě ještě více propojené.
Příprava tohoto tradičního českého jídla je jednoduchá a výsledek stojí za to. Užijte si tento sycený a chutný pokrm!