Hrachový guláš recept


Hrachový guláš recept.

Hrachový guláš je tradiční a výživné jídlo, které si zamilujete hlavně v chladnějších měsících. Jeho příprava není složitá a výsledkem je lahodné a syté jídlo.

Ingredience:
- 250 g sušeného hrachu
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g uzeného masa (například klobásy nebo tofu pro vegetariánskou verzi)
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje
- 2 středně velké brambory
- 2 mrkve
- voda nebo vývar

Recept:
1. Sušený hrách přes noc namočte do vody.
2. Namočený hrách slijte a propláchněte.
3. Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
4. Přidejte na kostičky nakrájené uzené maso (nebo tofu) a osmahněte dozlatova.
5. Přidejte prolisovaný česnek, mletou papriku, majoránku, sůl a pepř. Promíchejte a chvíli restujte.
6. Přidejte namočený hrách, na kostičky nakrájené brambory a mrkev.
7. Zalijte vodou nebo vývarem tak, aby byly všechny ingredience ponořené.
8. Vařte na mírném ohni do měkka, občas promíchejte.
9. Podle potřeby během vaření dolijte vodu nebo vývar.
10. Hotový guláš podávejte teplý.

Tipy:
- Před podáváním nechte guláš chvíli odstát, chuťově se tak ještě více prolnou.
- Pro pikantnější variantu přidejte do guláše chilli papričku nebo trochu chilli prášku.
- Pokud preferujete hustější konzistenci, můžete přidat na konci vaření trochu rozpuštěné mouky smíchané s trochou vody.
- Guláš chutná vynikající s čerstvým chlebem nebo knedlíkem.
- Pro vegetariánskou variantu nezapomeňte použít vegetariánský vývar a tofu nebo jinou náhradu masa.
- Hrachový guláš je ještě lepší druhý den, když si odleží v chladničce, takže jej klidně připravte s předstihem.