Hrachovka s párkem recept


Hrachovka s párkem recept.

Hrachovka s párkem je klasika české kuchyně, která vás zahřeje v chladných dnech. Následující recept je jednoduchý a výsledkem bude lahodná a vydatná polévka.

**Ingredience:**
- 250 g sušeného hrachu
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel (nebo kousek celeru)
- 2 lžíce oleje
- 1 litr vody nebo vývaru
- 4 párky
- sůl a pepř podle chuti
- Majoránka podle chuti (volitelně)
- Bobkový list (volitelně)

**Recept:**
1. Sušený hrách si předem namočte přes noc do studené vody, aby změkl.
2. Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, až se zezlátne, přidejte nadrobno nasekaný česnek, mrkev a petržel nakrájené na kostičky. Osmažte po dobu 2-3 minut.
3. Přidejte namočený a sceděný hrách, zalijte vodou nebo vývarem. Přidejte bobkový list a vařte do měkka, přibližně 1 hodinu. Občas promíchejte.
4. Když je hrách měkký, část polévky můžete rozmixovat ponorným mixérem pro jemnější konzistenci. Není to ale nutné.
5. Párky nakrájejte na kolečka a přidejte do polévky. Vařte dalších 10 minut. Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
6. Podávejte teplou, ideálně s čerstvým chlebem.

**Tipy:**
- Pro ještě lepší chuť můžete použít kuřecí nebo zeleninový vývar místo vody.
- Pokud máte rádi hustší polévky, přidejte více hrachu nebo méně vody/vývaru.
- Pro pikantnější variantu můžete přidat trochu chilli papričky nebo kapičku tabaska.
- Hrachová polévka je výborná i druhý den, kdy se chutě ještě více propojí.
- Přidáním kousku uzeného masa nebo uzeného tofu můžete polévce dodat další rozměr chuti.