Hrachová polévka s bramborami recept


Hrachová polévka s bramborami recept.

Hrachová polévka s bramborami je tradiční, vydatná a zahřívající polévka, která je ideální na chladné dny. Tento jednoduchý recept vám umožní připravit si doma chutnou a výživnou polévku.

Ingredience:
- 250 g sušeného hrachu
- 2 střední brambory
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce rostlinného oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- 1,5 litru vody nebo zeleninového vývaru
- 2 listy bobkového listu
- 1 mrkev (nepovinné)

Recept:
1. Sušený hrách přes noc namočte do vody. Druhý den vodu slijte a hrách propláchněte.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte. Brambory a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky.
3. V kastrolu rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek, krátce osmažte.
4. Přidejte namočený hrách, brambory, mrkev, bobkové listy a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem.
5. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte pomalu vařit pod pokličkou asi 1 hodinu, dokud hrách a brambory nezměknou.
6. Přibližně po 45 minutách vaření přidejte majoránku, sůl a pepř dle chuti.
7. Když jsou všechny ingredience měkké, polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
8. Polévku podávejte teplou, můžete dozdobit bylinkami nebo kousky čerstvého chleba.

Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat k hrachu uzené maso nebo klobásu, které s polévkou povaříte.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do polévky trochu mletého červeného pepře nebo chilli.
- Pro vegetariánskou verzi se ujistěte, že používáte zeleninový vývar.
- Hrachová polévka je vynikající i druhý den, kdy jsou všechny chutě ještě více prolnuté.