Hrachová polévka recept


Hrachová polévka recept.

Ingredience pro hrachovou polévku:
- 250 g sušeného hrachu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 kousek celeru
- 150 g uzeného masa (podle chuti)
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžičky majoránky
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 l vody

Recept na hrachovou polévku:
1. Hrach namočte přes noc do vody, aby nabydla a byla měkčí.
2. Na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte na kostičky nakrájené uzené maso a restujte dozlatova.
3. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer a smažte pár minut.
4. Přidejte namočený hrach spolu s vodou, ve které se máčel.
5. Přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni dokud nejsou všechny suroviny měkké, občas zamíchejte.
6. Polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Přidejte nakrájený česnek a vařte ještě asi 5 minut.
7. Polévku můžete rozmixovat do hladka nebo ponechat s kousky pro rustikálnější verzi.

Tipy pro dokonalou hrachovou polévku:
- Pokud máte rádi hustší polévku, můžete přidat méně vody nebo na konci vaření přidat trochu rozpuštěné mouky ve vodě pro zahuštění.
- Hrachová polévka chutná ještě lépe druhý den, když se všechny chutě dobře spojí.
- Pro vegetariánskou verzi vynechejte uzené maso a přidejte více zeleniny nebo trochu uzené papriky pro zajímavou chuť.
- Servírovat můžete s křupavými krutony nebo s čerstvým chlebem.