Hovězí žebra v pivu recept


Hovězí žebra v pivu recept.

Ingredience pro hovězí žebra v pivu:

- 1 kg hovězích žeber
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 500 ml tmavého piva
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžičky hnědého cukru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce hladké mouky (pokud je třeba zahustit omáčku)

Recept:

1. Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia. Hovězí žebra očistěte a osolte. Na velké pánvi na středně vysokém ohni zahřejte olej a žebra na něm zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Opečená žebra přendejte do pekáčku.

2. Na téže pánvi, kde jste pekli žebra, přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Osmažte, dokud cibule nezezlátne. Poté přidejte rajčatový protlak, worcesterskou omáčku, hnědý cukr a tymián. Promíchejte a vařte 1-2 minuty.

3. Směs z pánve přelijte přes žebra v pekáčku. Přilijte pivo tak, aby žebra byla skoro ponořená. Pekáč přikryjte a vložte do předehřáté trouby. Pečte pokryté asi 2,5 - 3 hodiny, dokud nebudou žebra měkká.

4. Po upečení žebra z omáčky vyjměte a pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit. K tomu ve vedlejší misce smíchejte mouku s trochou vody a směs přilijte do omáčky. Vařte na plotně, dokud omáčka nezhoustne.

Tipy:

- Pokud máte rádi více koreněnou chuť, přidejte do omáčky trochu chilli nebo papriky.
- Jako přílohu podávejte s vařenými bramborami, knedlíky nebo čerstvým pečivem, které skvěle doplní chuť omáčky.
- Žebra před pečením můžete také marinovat v pivu a koření přes noc pro ještě intenzivnější chuť.
- Nezapomeňte během pečení žebra v troubě občas skontrolovat a případně přilít trochu vody či piva, pokud by omáčka příliš vysychala.