Hovězí vývar se žloutkem recept.
Ingredience:
- 1 kg hovězí kostí
- 2 l vody
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 kus celeru
- sůl
- 4 celé pepře
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce octa
- 4 žloutky
Recept:
1. Hovězí kosti opláchněte pod tekoucí vodou. Vložte je do velkého hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu. Jakmile začne voda vařit, snižte teplotu a povrchový tuk a pěnu opatrně seberte.
2. Mezitím očistěte a nakrájejte zeleninu na větší kusy. Cibuli můžete nechat i neoloupanou, ale rozkrojenou na polovinu, aby vývar krásně zhnědl.
3. Do hrnce přidejte připravenou zeleninu, sůl, pepř, bobkové listy a ocet. Vše nechte na mírném ohni pomalu vařit asi 3 hodiny. Občas můžete odstraňovat tuk a pěnu.
4. Po 3 hodinách vývar přeceďte přes jemné síto. Nechte ho chvíli odstát, aby se tuk usadil na povrchu, a poté ho opatrně odstraňte.
5. Žloutky rozšlehejte ve sklenici nebo v misce. Pomalu do nich vmíchejte trochu horkého vývaru, aby se žloutky "zvykly" na teplotu a nesrazily se.
6. Tuto směs poté velmi pomalu a za stálého míchání vlijte zpět do hrnce s vývarem. Vraťte na mírný oheň a nechte zahustit, ale nevařte!
7. Vývar ochutnejte a podle potřeby dolaďte dochucení solí a pepřem.
Tipy:
- Vyzkoušejte přidat do vývaru při vaření i kousek sušené houby, dodá to vývaru ještě bohatší chuť.
- Při vaření vývaru se vyhněte přílišným varům, ideální je pomalé bublání. Tím získáte čistější a jasnější vývar.
- Pokud chcete silnější chuť vývaru, před vařením můžete kosti a zeleninu nejdříve opečít na pánvi nebo v troubě.
- Vývar se dá skvěle využít i jako základ do polévek nebo omáček.
- Pokud máte rádi hustější polevky, můžete do vývaru přidat trošku rozpuštěné mouky smíchané s vodou a vařit, dokud se omáčka nezahustí.