Hovězí steak na pepři s omáčkou recept.
Ingredience:
- Hovězí steak (ideálně ribeye nebo sirloin), cca 200-250g na osobu
- Čerstvě mletý černý pepř
- Sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany na vaření
- 50 ml brandy nebo cognac
- 1 lžíce másla
- 1 lžička dijonské hořčice
- Čerstvé bylinky na ozdobu (volitelně)
Recept:
1. Steak si připravte vytažením z lednice asi hodinu před vařením, aby měl pokojovou teplotu. Steaky osolte a obalte v čerstvě mletém černém pepři.
2. Na pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokém ohni. Přidejte stroužky česneku a nechte je chvíli na pánvi, aby olej získal česnekovou chuť.
3. Steaky vložte na rozpálenou pánv a opékejte z každé strany podle požadovaného stupně propečení (pro medium-rare asi 3-4 minuty na každé straně).
4. Hotové steaky vyjměte z pánve a nechte je odpočívat na talíři přikryté alobalovou fólií.
5. Do pánve, kde se pekly steaky, přidejte brandy nebo cognac a deglazujte pánví, tedy uvolněte všechny pečené kousky masa z pánve. Přidejte smetanu, hořčici a máslo. Promíchejte a nechte omáčku na mírném ohni zhoustnout.
6. Omáčku přelijte přes odpočinuté steaky a můžete ozdobit čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Před grilováním nechte steak dosáhnout pokojové teploty, aby se rovnoměrně propekl.
- Neprořezávejte steak během pečení, abyste si uchovali šťávy uvnitř.
- Po upečení nechte steak odpočívat několik minut před krájením, aby se šťávy rovnoměrně rozložily.
- Pro doplnění chuti můžete přidat do omáčky trochu čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu.
- Pokud máte rádi pikantnější omáčku, můžete do ní přidat trochu čerstvě namletého pepře nebo pár kapek tabaska.