Hovězí rendang recept.
Hovězí rendang je pikantní a aromatické jídlo pocházející z Indonésie, které je známé pro svůj bohatý a hluboký chuťový profil. Zde je postup, jak připravit toto oblíbené jídlo.
Ingredience:
- 1 kg hovězího masa, nejlépe z plece, nakrájeného na kostky
- 400 ml kokosového mléka
- 2 stonky citronové trávy, lehce rozdrcené
- 4 kafírové listy
- 1 kus asijského galangalu velikosti palce, nakrájeného
- 1 malá skořicová tyčinka
- 3 hvězdičky badyánu
- 2 kardamomové tobolky
- Sůl dle chuti
Na pastu:
- 5 stroužků česneku
- 7 šalotek, oloupaných
- 5 červených chilli papriček, nejlépe sušených, namočených v horké vodě a očištěných
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 3 cm čerstvé kurkumy nebo 1 lžička mleté kurkumy
- 2 lžíce mletého koriandru
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce cukru
Recept:
1. Začněte přípravou pasty. Do mixéru dejte česnek, šalotky, chilli papričky, zázvor, kurkumu, koriandr, kmín a cukr. Mixujte do hladka.
2. V hluboké pánvi na středně vysokém ohni zahřejte trochu oleje a přidejte připravenou pastu. Restujte asi 5 minut, dokud nezačne být aromatická.
3. Přidejte nakrájené hovězí maso a orestujte, dokud nebude z všech stran obalené pastou.
4. Přidejte kokosové mléko, citronovou trávu, kafírové listy, galangal, skořicovou tyčinku, badyán, kardamom a sůl. Dobře promíchejte.
5. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu vařit s částečně odklopeným poklicem asi 2-3 hodiny. Během vaření občas promíchejte. Rendang je hotový, když je maso měkké a omáčka se výrazně zredukovala a zhoustla.
6. Před podáváním odstraněte citronovou trávu, kafírové listy, galangal, skořicovou tyčinku a badyán.
Tipy:
- Čím déle rendang vaříte, tím intenzivnější a bohatší chuť bude mít. Nebojte se ho nechat na mírném ohni i 4 hodiny.
- Pro ještě autentičtější chuť použijte čerstvé ingredience, jako je kurkuma nebo galangal, místo jejich mletých nebo sušených verzí.
- Rendang se výborně kombinuje s rýží nebo indonéskými krekry (krupuky) pro přidání textury.
Hovězí rendang je perfektní jídlo pro speciální příležitosti nebo když máte čas nechat maso pomalu vařit a vytvořit tak bohatou a uspokojivou chuť.