Hovězí pečeně na divoko recept


Hovězí pečeně na divoko recept.

Hovězí pečeně na divoko je lahodné tradiční jídlo, které potěší všechny milovníky masitých pokrmů. Příprava tohoto jídla si vyžaduje několik hodin, ale výsledek stojí za to. Zde je seznam ingrediencí a postup, jak na to.

Ingredience
- 1 kg hovězí kýty nebo plecka
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 kus celeru
- 5 stroužků česneku
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžička mletého bobkového listu
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 500 ml silného hovězího vývaru
- 250 ml červeného vína

Recept
1. Maso omyjte, osušte a pokud je třeba, odstraňte přebytečný tuk. Osolte, opepřete a posypte kmínem.
2. Na velké pánvi rozehřejte olej a maso z každé strany krátce opečte, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Opečené maso vyjměte a dejte stranou.
3. Na stejnou pánev přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer a restujte, dokud zelenina nezměkne.
4. Přidejte nadrcený česnek, mouku a krátce osmahněte. Pak přidejte papriku, bobkový list, tymián a promíchejte.
5. Vraťte maso zpět na pánev, přidejte hovězí vývar a červené víno. Přiveďte k varu, snižte teplotu a pomalu dusit pod pokličkou 2-3 hodiny, dokud maso nezměkne.
6. Během dušení pravidelně kontrolujte a případně podlévejte vodou nebo více vývarem.
7. Hotovou pečeni vyndejte na prkénko a nechte chvíli odpočinout. Omáčku můžete ještě dochutit, případně propasírovat nebo zahustit.

Tipy
- Maso je nejlepší marinovat již den předem s česnekem, solí, pepřem a bylinkami, aby bylo ještě šťavnatější.
- K pokrmu se hodí knedlíky nebo pečené brambory a červené zelí.
- Pokud máte rádi intenzivnější chuti, přidejte do omáčky lžíci brusinkového džemu nebo trochu hořčice.

Toto jídlo je skvělou volbou pro nedělní oběd nebo sváteční příležitosti, kdy chcete své hosty opravdu pohostit.