Hovězí pečeně na červeném vínu recept


Hovězí pečeně na červeném vínu recept.

Hovězí pečeně na červeném vínu je klasický a oblíbený recept, který přináší bohatou chuť a vůni díky pomalému dušení hovězího masa v červeném víně a bylinkách. Zde je postup, jak si připravit tuto lahodnou pečeni.

- Ingredience
- 1 kg hovězího masa na pečení (např. hovězí roštěná)
- 2 lžíce oleje
- 2 velké cibule, nakrájené na kostičky
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 2 stonky celeru, nakrájené na kostičky
- 2 listy bobkové
- Několik snítek čerstvého tymiánu
- 750 ml červeného vína (nejlépe plného a robustního)
- 500 ml hovězího vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hladké mouky (volitelně, pro zahuštění)

- Recept
1. Předehřejte troubu na 160°C.
2. Hovězí maso osolte a opepřete. V hluboké pánvi na středně vysokém ohni rozpalte olej a maso ze všech stran opečte dohněda. Opečené maso vyjměte a dejte stranou.
3. V témže hrnci přidejte trochu oleje, pokud je to potřeba, a osmahněte cibuli, mrkev a celer, dokud zelenina lehce nezměkne. Přidejte česnek a restujte ještě minutu.
4. Přidejte rajčatový protlak a mouku (pokud používáte), promíchejte a vařte další minutu.
5. Vraťte maso do hrnce. Přidejte bobkové listy, tymián, vývar a červené víno, dostatečně, aby bylo maso pokryté.
6. Přiveďte k varu, pak zakryjte a vložte do předehřáté trouby. Pečte 3-4 hodiny, dokud maso nezměkne a nejde snadno roztrhat vidličkou.
7. Po upečení vyjměte maso a bobkové listy. Omáčku, pokud je příliš řídká, můžete na plotně ještě zredukovat nebo zahustit.
8. Maso nakrájejte a podávejte s omáčkou.

- Tipy
- Pro ještě bohatší chuť můžete před pečením maso nechat přes noc marinovat v červeném víně s česnekem a bylinkami.
- Pokud máte rádi zahuštěnější omáčku, použijte mouku, jak je uvedeno ve výše uvedeném receptu, nebo můžete použít kukuřičný škrob rozpuštěný v troše vody.
- Toto jídlo se skvěle hodí k pečeným bramborám, knedlíkům nebo čerstvému chlebu, kterým můžete omáčku vychutnávat do poslední kapky.
- Zbylé víno z láhve si můžete vychutnat k jídlu.