Hovězí maso recept.
Ingredience:
- 500g hovězího masa (ideálně zadní)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 lžíčka soli
- 1/2 lžíčky mletého pepře
- 250 ml hovězího vývaru
- 150 ml červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky tymiánu
- 2 bobkové listy
Recept:
1. Hovězí maso nakrájejte na kostky a osolte a opepřete z každé strany.
2. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájené maso. Maso opečte, dokud není z každé strany zlatavě hnědé. Následně maso vyjměte a odložte stranou.
3. Na téže pánvi přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud směs nezměkne.
4. Přidejte na kolečka nakrájené mrkve a petržel. Restujte dalších pár minut.
5. K zelenině přidejte maso, hovězí vývar, červené víno, rajčatový protlak, tymián a bobkové listy. Nechte vše přivést k varu.
6. Jakmile směs začne vařit, snižte teplotu a nechte pomalu dusit pokryté pokličkou po dobu 1,5 až 2 hodin, dokud maso není měkké a omáčka se nezredukuje na požadovanou konzistenci.
7. Před podáváním odstraňte bobkové listy a podávejte s vaší oblíbenou přílohou.
Tipy:
- Pro hlubší chuť omáčky můžete přidat lžičku worcestrové omáčky.
- Pokud máte rádi hustší omáčky, můžete směs zahustit lžící mouky rozmíchané v troše vody, kterou přidáte do omáčky a povaříte dalších několik minut.
- Hovězí maso na dušení je ještě lepší, pokud ho necháte dusit na velmi nízké teplotě déle, což umožní masu stát se opravdu křehkým.
- K tomuto jídlu se dobře hodí pečené brambory, knedlíky nebo čerstvý chléb pro naprostý gastronomický zážitek.