Hovězí maso na způsob zvěřiny recept.
Ingredience:
- 500 g hovězího masa (nejlépe kýta)
- 2 lžíce oleje
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- 150 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička juniperových bobulí (rozmačkaných)
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 g žampionů
- 1 mrkev
- 1 petržel
Recept:
1. Hovězí maso očistěte a nakrájejte na kostky.
2. Na velké pánvi na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezměknou.
3. Přidejte maso a opečte ho ze všech stran dohněda.
4. Přisypte mouku a dobře promíchejte, aby se mouka spojila s masem.
5. Přilijte červené víno a nechte ho chvíli povařit, aby se alkohol vyvařil.
6. Přidejte rajčatový protlak, hovězí vývar, bobkové listy, tymián, rozmarýn, juniperové bobule, sůl a pepř. Promíchejte a přiveďte k varu.
7. Snížte teplotu, přikryjte a nechte pomalu dusit asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
8. Mezitím nakrájejte žampiony, mrkev a petržel na menší kousky. Přidejte je do hrnce a vařte dalších 30 minut.
9. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
Tipy:
- Aby se maso dobře rozpadlo a bylo měkké, je důležité ho dusit na nízké teplotě a dostatečně dlouho.
- Pokud máte rádi výraznější chuť zvěřiny, můžete přidat více juniperových bobulí.
- Jako přílohu může sloužit hladká kaše, knedlíky nebo pečivo, které skvěle doplní omáčku.
- Toto jídlo se hodí i na přípravu den předem, jeho chuť se druhý den ještě prohloubí.