Hovězí krk s máslovou zeleninou recept


Hovězí krk s máslovou zeleninou recept.

- Ingredience

Hovězí krk:
- 1 kg hovězího krku
- 2 lžíce oleje
- Sůl a pepř dle chuti

Máslová zelenina:
- 500 g směsi zeleniny (mrkev, petržel, celer, brokolice)
- 50 g másla
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvé bylinky pro ozdobu (např. petrželka nebo tymián)

- Recept

1. Začneme přípravou hovězího krku. Maso omyjeme, osušíme a pokud je potřeba, odstraníme přebytečný tuk. Maso pak osolíme a opepříme z obou stran.
2. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejeme olej a maso z každé strany krátce opečeme, dokud není zlatavé. Poté přidáme trochu vody nebo vývaru, zakryjeme a dusíme na mírném ohni asi 2-3 hodiny. Je důležité maso občas obrátit a podle potřeby přidat vodu, aby se nemuselo.
3. Mezitím si připravíme máslovou zeleninu. Zeleninu očistíme a pokud je to nutné, nakrájíme na menší kousky. V menším hrnci rozpustíme máslo, přidáme zeleninu, osolíme, opepříme a za občasného míchání dusíme, dokud zelenina není měkká, ale stále křupavá.
4. Když je maso měkké a šťavnaté, vyjmeme jej z hrnce a necháme chvíli odpočinout. Poté maso nakrájíme na plátky nebo kousky, podle preference.
5. Na talíře rozdělíme hovězí krk a k němu servírujeme máslovou zeleninu. Vše můžeme posypat čerstvými bylinkami pro lepší chuť a vzhled.

- Tipy

- Místo vody můžete pro dusení masa použít tmavé pivo nebo červené víno, což dodá pokrmu zajímavější chuť.
- Hovězí krk je ideální na pomalé vaření, takže neváhejte prodloužit dobu dusení, pokud maso ještě není dostatečně měkké.
- Máslovou zeleninu můžete dochutit také česnekem nebo jemně nastrouhaným muškátovým oříškem pro bohatší aroma.
- Pokud máte rádi omáčky, použijte šťávu, která zůstala po dušení masa, jako základ. Stačí ji trochu zahustit moukou nebo kukuřičným škrobem a dochutit.