Hovězí kofta s hummusem recept.
Ingredience:
Pro hovězí koftu:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 malá cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce čerstvé petrželky, jemně nasekané
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky mleté červené papriky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Pro hummus:
- 1 plechovka cizrny (400 g), slijeme a opláchneme
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
- Šťáva z 1 velkého citronu
- 2-3 lžíce olivového oleje
- Sůl podle chuti
- Trochu vody pro zjemnění konzistence
Recept:
1. Ve velké míse smíchejte mleté hovězí maso, cibuli, česnek, petržel, koriandr, kmín, papriku, sůl a pepř. Důkladně promíchejte, nejlépe rukama, dokud nejsou všechny ingredience dobře spojeny.
2. Z hovězí směsi tvarujte malé kuličky nebo válečky. Pokud se vám směs příliš lepí na ruce, máčkněte si ruce do vody nebo oleje.
3. Rozehřejte gril nebo pánev na střední teplotu a kofty opékejte z každé strany dozlatova a dochuťte, asi 6-8 minut, v závislosti na velikosti.
4. Zatímco se kofty pečou, připravte hummus. Do mixéru dejte cizrnu, česnek, tahini, citronovou šťávu, olivový olej a sůl. Mixujte do hladka. Pokud je hummus příliš hustý, přidejte trochu vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
5. Podávejte hovězí kofty teplé s hummusem a podle chuti ozdobte čerstvou petrželkou nebo lžící dalšího olivového oleje.
Tipy:
- Pro extra chutné kofty můžete do masa přidat i trochu jemně nasekaného chilli nebo několik kapek čerstvé citronové šťávy.
- Hummus můžete ochutit přidáním různých přísad jako je uzená paprika, olivy nebo i nasekané sušené rajčata pro zpestření.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do hummusu trochu červené papriky nebo čili vločky.
- Kofty i hummus lze připravit dopředu a skladovat v lednici, což vám ušetří čas při přípravě.