Hovězí jazyk se smetanovou recept.
Ingredience:
- 1 hovězí jazyk (přibližně 1-1,5 kg)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 kousek celeru
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček celého pepře
- Sůl
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 1 lžička hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička cukru
Recept:
1. Hovězí jazyk důkladně omyjte pod tekoucí vodou.
2. Vložte jazyk do velkého hrnce, zalijte vodou tak, aby byl celý ponořený, a přiveďte k varu.
3. Po dosažení varu snižte teplotu a odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu vody.
4. Přidejte oloupanou a na kousky nakrájenou mrkev, petržel, celer, celou cibuli, bobkové listy, celý pepř a sůl.
5. Vařte na mírném ohni přibližně 2,5 až 3 hodiny, dokud není jazyk měkký.
6. Po uvaření jazyk vyjměte z vývaru, nechte chvíli vychladnout a pak opatrně odstraňte vrchní kůži.
7. Zatímco jazyk chladne, připravte smetanovou omáčku. V malém hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vytvořte světlou jíšku.
8. Postupně přilévejte vývar, ve kterém se vařil jazyk, a míchejte, dokud omáčka nezíská hladkou konzistenci.
9. Přidejte smetanu, hořčici, citronovou šťávu a cukr. Omáčku vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne. Případně dochuťte solí a pepřem.
10. Jazyk nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.
Tipy:
- Hovězí jazyk je nejlepší připravovat pomalu a na nízké teplotě, aby byl nakonec krásně měkký.
- Před podáváním nezapomeňte odstranit vrchní kůži z jazyka, která se snadno oloupe po uvaření a mírném vychladnutí.
- Omáčku můžete dochutit podle vlastního vkusu, přidáním více hořčice pro ostřejší chuť nebo více cukru pro sladší variantu.
- Jako přílohu k hovězímu jazyku se hodí brambory v jakékoli formě, například vařené, pečené nebo v podobě bramborové kaše.
- Zbývající vývar, ve kterém se vařil jazyk, nevyhazujte. Je výborný jako základ pro polévky nebo omáčky.