Hovězí guláš recept


Hovězí guláš recept.

Hovězí guláš je tradiční pokrm, který je oblíbený v mnoha evropských zemích. Jeho příprava není příliš složitá, ale vyžaduje čas, aby maso bylo krásně měkké a chuťově bohaté.

Ingredience:
- 500 g hovězího masa na guláš
- 2 velké cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1-2 lžíce hladké mouky (nepovinné)
- voda

Recept:
1. Cibuli nakrájejte na jemno a orestujte na sádle nebo oleji v hrnci do zlatova.
2. Přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a opečte ho ze všech stran, dokud není zvenčí krásně hnědé.
3. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, mletou papriku (pozor, aby nepřipálila, protože pak bude guláš hořký) a rychle maso zalejte trochou vody. Promíchejte.
4. Přidejte kmín, rajčatový protlak, osolte, opepřete a přidejte dostatek vody, aby bylo maso ponořené.
5. Guláš nechte na mírném ohni dusit pokud možno 2-3 hodiny. Občas promíchejte a podle potřeby dolévejte vodu, aby maso nebylo suché.
6. Pokud máte rádi hustší omáčku, můžete cca 30 minut před koncem vaření přidat mouku rozmíchanou ve vodě.
7. Než guláš podáváte, ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

Tipy:
- Guláš bude ještě lepší, když ho necháte přes noc odstát v chladu a podáváte až druhý den.
- Podávejte s knedlíkem, chlebem nebo bramborami.
- Pro zpestření chuti můžete přidat trochu červeného vína spolu s vodou během dušení.
- Pro pikantnější verzi přidejte chilli papričky nebo trochu ostřejší papriku.