Housky recept


Housky recept.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžičky suchého droždí
- 1 lžíce cukru
- 300 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 vejce (k potření)
- Mák nebo sezam na posypání (nepovinné)

Recept:
1. V míse smíchejte hladkou mouku se solí, suchým droždím a cukrem.
2. Přidejte vlažnou vodu a olivový olej a promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
3. Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zhruba 10 minut ho hněťte, dokud nebude hladké a elastické.
4. Těsto vložte do mísy, kterou jste lehce potřeli olejem. Zakryjte čistým utěrkem nebo potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto krátce propracujte, rozdělte na 8-10 stejných kousků a z nich vytvarujte housky.
6. Housky položte na plech vyložený pečicím papírem, lehce je potřete rozšlehaným vejcem a posypte podle chuti mákem nebo sezamem.
7. Nechte housky ještě asi 15 minut odpočinout, aby trochu nakyly.
8. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia.
9. Pečte 15-20 minut, nebo dokud housky nebudou zlatavé.
10. Po upečení nechte housky chvíli chladnout na mřížce.

Tipy:
- Aby byly housky měkké a nadýchané, ujistěte se, že těsto dostatečně vykynulo.
- Při hnětení těsta se snažte nepřidávat příliš mnoho mouky, aby housky nebyly tvrdé.
- Pro lesklejší povrch můžete housky před pečením potřít směsí vody a medu.
- Aby byl povrch housky chrupavější, můžete do trouby vložit malou misku s vodou, která bude během pečení vytvářet páru.
- Housky lze vychutnat čerstvé, ale skvěle se hodí i k přípravě sendvičů nebo hamburgerů.