Houskový svítek recept


Houskový svítek recept
Houskový svítek je tradiční český pokrm, který se obvykle podává jako hlavní chod. Jeho příprava není příliš složitá, ale vyžaduje trochu času na přípravu.

**Ingredience**: Potřebujete housky, mléko, vajíčka, sůl, pepř, majoránku, česnek, mleté maso (nejčastěji vepřové, hovězí nebo směs), cibuli a trochu oleje nebo sádla na smažení.

**Recept**: Začněte tím, že housky nakrájíte na malé kostky a namočíte je v mléce, aby změkly. Mezitím na pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Ve velké míse smíchejte mleté maso, osmahnutou cibuli, vymačkané housky (přebytečné mléko z housky vymačkejte), vajíčka, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, abyste vytvořili jednolitou směs.

Tuto směs pak tvarujte do válcovitého tvaru, obalte v alobalu a pečte v troubě při teplotě asi 180 stupňů Celsius asi 1 až 1,5 hodiny. Po upečení nechte chvíli odpočinout, poté vyjměte z alobalu a pokud máte rádi křupavý svítek, můžete ho ještě krátce opečt na rozpálené pánvi.

**Tipy**: Servírujte s bramborovou kaší, českým knedlíkem nebo jen tak s chlebem a kyselou okurkou. Můžete také houskový svítek podávat se šťouchanými bramborami a zelím. Houskový svítek můžete také před pečením naplnit uvařenými vejci, což dodá jídlu působivý vzhled při krájení.