Houby po maďarsku recept


Houby po maďarsku recept.

Ingredience:
- 500 g čerstvých hub (ideálně žampiony nebo hlívy)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička mleté papriky (sladké nebo pálivé podle chuti)
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce hladké mouky (volitelně pro zahuštění)
- 1 malý svazek petrželky na ozdobu
- 150 ml vody nebo zeleninového vývaru

Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
2. Na pánvi rozehřejte olej a na něm osmažte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a osmažte ještě minutu.
3. Přidejte na plátky nakrájené houby. Restujte, dokud houby neuvolní vodu a ta se nevyvaří.
4. Přisypejte mletou papriku, promíchejte a ihned zalijte vodou nebo vývarem. Důležité je papriku nechat chvíli zarestovat, ale pozor, aby nepřipálila.
5. Vařte na mírném ohni, dokud houby nezměknou.
6. Smíchejte smetanu s moukou (pokud používáte pro zahuštění) a za stálého míchání přilijte do pánve.
7. Vařte ještě několik minut, dokud omáčka nezhoustne. Pokud nepoužíváte mouku, stačí přidat smetanu a jen prohřát.
8. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
9. Na talíři posypte jemně nakrájenou petrželkou.

Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte k paprice trochu chilli.
- Pro hlubší chuť omáčky můžete použít místo vody hovězí nebo kuřecí vývar.
- Houby po maďarsku skvěle chutnají s knedlíkem, ale můžete je podávat i s rýží nebo těstovinami.
- Pokud máte rádi hustší omáčky, neváhejte použít mouku smíchanou se smetanou. Pokud dáváte přednost řidší omáčce, mouku vynechejte.
- Jako doplněk můžete na talíř přidat kyselou okurku, která skvěle doplní celkovou chuť.