Houby na kyselo bez zavařování recept


Houby na kyselo bez zavařování recept.

Ingredience potřebné pro přípravu hub na kyselo jsou čerstvé houby, ideálně hřiby nebo lišky, cibule, ocet, voda, cukr, sůl a kořenící směs která může obsahovat bobkový list, nové koření, pepř a kuličky hořčice.

Nejprve houby důkladně očistěte a pokud je potřeba, nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno. V hrnci přiveďte k varu vodu s octem v poměru podle vaší chuti, obecně se doporučuje 1 díl octa na 2 díly vody. Přidejte cukr a sůl, aby se dosáhlo vyvážené kyselosti a sladkosti podle vašeho gusta.

Do vařící se směsi přidejte koření, houby a cibuli. Vařte na mírném ohni přibližně 10 minut, dokud houby nezměknou. Po uvaření nechte houby v nálevu vychladnout a poté je přendejte do čistých sklenic. Houby v nálevu jsou skvělé jako příloha nebo mohou být použity v různých receptech.

Tip 1: Pro intenzivnější chuť můžete do nálevu přidat i trochu drceného česneku nebo chilli papričky pro pikantní verzi.
Tip 2: Houby na kyselo můžete uchovávat v lednici a postupně je konzumovat. Díky octovému nálevu se dobře uchovávají i několik týdnů.