Houbový guláš na špeku s paprikou recept.
Ingredience:
- 500 g hříbků nebo jiných hub
- 200 g špeku
- 2 velké cibule
- 2 papriky (nejlépe různé barvy pro pestrost)
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička majoránky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Olej
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky (pro zahuštění)
- Voda nebo vývar
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Recept:
1. Špek nakrájejte na malé kostičky a na velké pánvi nebo v hrnci na mírném ohni vyškvařte, dokud nevytaví tuk.
2. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
3. Přidáte na plátky nakrájený česnek a papriky nakrájené na proužky. Restujte, dokud papriky lehce nezměknou.
4. Přisypte houby nakrájené na větší kousky a restujte, dokud nezačnou pustit vodu.
5. Ochutnejte sladkou paprikou, majoránkou, solí a pepřem. Dobře promíchejte.
6. Přimíchejte rajčatový protlak a zalijte vodou nebo vývarem tak, aby byly suroviny ponořené.
7. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a pomalu vařte asi 30 minut, občas promíchejte.
8. V malé misce smíchejte mouku s trochou vody a vytvořte hladkou kašičku. Přilijte do guláše a vařte dalších 10 minut, aby se guláš zahustil.
9. Na závěr ochutnejte a případně dochutíte. Před podáváním posypte nasekanou petrželkou.
Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější varianty, přidejte k paprice i trochu chilli.
- Guláš bude ještě chutnější, pokud ho necháte odstát přes noc a podáváte až druhý den.
- Podávejte s chlebem, knedlíkem nebo uvařenými bramborami.
- Pro zjemnění chuti guláše můžete na konci vaření přidat trochu smetany.
- Při sběru divokých hub buďte vždy opatrní a používejte jen ty, o kterých máte jistotu, že jsou jedlé.