Houbovo-zeleninová polévka s drožďovou zavářkou recept.
Ingredience:
- 200 g čerstvých hub (např. žampiony, hlíva ústřičná, nebo směs lesních hub)
- 1 střední cibule
- 2 střední mrkve
- 1 malý petržel (nebo kousek celeru)
- 2 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na vaření (12%)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř dle chuti
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky
- 2 lžíce droždí (čerstvé nebo 1 lžíce sušeného)
- 2 lžíce hladké mouky
Recept:
1. Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
2. Přidejte nadrobno nakrájené houby a nechte je zesklovatět.
3. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel (nebo celer), osmahněte.
4. Přidejte prolisovaný česnek, tymián nebo majoránku, osolte a opepřete. Vše promíchejte a nechte chvíli podusit.
5. Zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit na mírném ohni cca 15-20 minut, dokud zelenina nezměkne.
6. Mezitím si připravte drožďovou zavářku: V malém hrnci rozpusťte droždí ve troše vody (pokud používáte čerstvé) nebo smíchejte sušené droždí s moukou. Přidejte zbytek mouky a směs míchejte, dokud nevznikne hladká pasta. Tuto pastu přidejte do polévky a míchejte, dokud se zavářka nerozpustí a polévka mírně nezhoustne.
7. Na závěr vmíchejte smetanu a nechte polévku ještě chvíli na mírném ohni, aby se všechny chutě dobře spojily. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
8. Před podáváním polévku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť houbové polévky můžete použít směs čerstvých a sušených hub. Sušené houby předem namočte ve vodě.
- Pokud máte rádi krémovější konzistenci polévky, část zeleniny můžete před přidáním smetany rozmixovat ponorným mixérem.
- Drožďovou zavářku můžete obohatit přidáním nasekané petrželové nebo pažitkové natě pro zvýraznění chuti.
- Pro veganskou verzi vynechte smetanu nebo ji nahraďte rostlinnou alternativou, jako je kokosová smetana.