Houboví vrabci recept


Houboví vrabci recept.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 30 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- špetka soli
- 400 g čerstvých hub (např. žampiony, hříbky)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř dle chuti
- petrželka na ozdobu

Recept:
1. V míse smíchejte mouku se solí. V teplém mléce rozmíchejte droždí a cukr, nechte 10 minut vzejít.
2. Do mouky přidejte vzejitý kvásek, vejce a zpracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu.
3. Mezitím na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte nadrobno nakrájené houby, prolisovaný česnek, osolte, opepřete a restujte, dokud veškerá tekutina nevypaří.
4. Kynuté těsto rozdělte na menší kousky, každý vyválejte na placku, do středu dejte lžíci houbové směsi, okraje přeložte a utvořte kuličku.
5. Vrabce pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, nechte ještě asi 15 minut kynout.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut, dokud nejsou vrabci zlataví.

Tipy:
- Vyzkoušejte přidat do houbové směsi trochu smetany pro krémovější konzistenci.
- Podávejte s bramborovou kaší nebo čerstvým salátem.
- Pokud máte rádi bylinky, přidejte do houbové směsi trochu čerstvého tymiánu nebo majoránky pro intenzivnější chuť.
- Houbové vrabce můžete servírovat i jako zajímavý a netradiční předkrm na slavnostní večeři.