Houbové těstoviny s tymiánem recept.
Ingredience:
- 400 g těstovin (ideálně penne nebo tagliatelle)
- 300 g čerstvých hub (např. šampiňony, hlíva ústřičná, nebo směs divokých hub)
- 2 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 200 ml smetany na vaření
- 1 svazek čerstvého tymiánu
- 50 g parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Recept:
1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě do al dente. Po uvaření je scedíte a necháte stranou.
2. Mezitím si připravte ingredience. Česnek a cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Huby očistěte a nakrájejte na plátky nebo kousky dle vašeho výběru.
3. Na velké pánvi nebo hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte do zlatova, přidejte česnek a po chvíli i nakrájené houby. Restujte, dokud houby neuvolní vodu a ta se nevyvaří.
4. Do pánve přidejte smetanu a necháte mírně zahustit. Poté vmíchejte nasekané listy tymiánu (několik si jich nechte na ozdobu) a dochuťte solí a černým pepřem podle chuti. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody z vaření těstovin.
5. Nakonec vmíchejte uvařené těstoviny do směsi na pánvi a dobře promíchejte, aby se chutě spojily. Před podáváním posypte parmazánem a zbylými listy tymiánu.
Tipy:
- Pro přidání hloubky chuti můžete do pánve před přidáním smetany přilít trochu bílého vína a nechat alkohol vyvařit.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do směsi na pánvi trochu sušeného chilli nebo čerstvého nakrájeného chilli papričky.
- Tento recept je flexibilní, takže klidně experimentujte s různými druhy hub nebo přidáním dalších bylinek, jako je například rozmarýn či majoránka.
- Pro veganskou verzi receptu nahraďte smetanu na vaření rostlinnou smetanou a parmazán veganskou alternativou nebo vynechte.