Houbová smaženice s vejci recept


Houbová smaženice s vejci recept.

Houbová smaženice s vejci je jednoduchý a rychlý pokrm, který si můžete připravit s čerstvých nebo sušených hub. Ideální je použít hřiby, lišky nebo žampiony, ale výborná je směs různých druhů hub.

Ingredience
250 g hub dle výběru
4 vejce
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl
čerstvě mletý černý pepř
olej nebo máslo na smažení
petrželka na ozdobu

Recept
Nejprve si připravte všechny ingredience. Hubám odstraňte nečistoty a nakrájejte je na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.

Na pánvi rozehřejte trochu oleje nebo másla a přidejte cibuli s česnekem. Smažte dozlatova. Poté přidejte nakrájené houby a orestujte je, dokud nezměknou a nezačnou pěkně vonět.

Rozklepněte vejce do misky a rozšlehejte je. Osolte a opepřete podle chuti. Vejce nalijte na houby na pánvi a míchejte, dokud směs nezhoustne a vejce nebudou tuhá.

Na závěr smaženici posypte nasekanou petrželkou pro čerstvou chuť a barvu. Podávejte ihned, ideálně s čerstvým chlebem nebo topinkami.

Tipy
Pokud používáte sušené houby, nezapomeňte je nejprve adekvátně namočit a uvařit dle návodu na obalu. To pomůže obnovit jejich texturu a chuť.
Pro pikantnější variantu můžete přidat trochu chilli papričky nebo paprikového koření.
Když máte rádi syrové varianty, můžete na konci přidat trochu nastrouhaného sýra, který se krásně rozpustí.
Smaženici můžete podávat nejen jako hlavní jídlo, ale i jako bohatou snídani nebo večeři.