Houbová polévka s pohankou recept


Houbová polévka s pohankou recept.

- Ingredience

- 300 g čerstvých hub nebo 30 g sušených
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g pohanky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce oleje
- Sůl, pepř
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky
- 2 lžíce smetany nebo rostlinné smetany (volitelné)
- Čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu

- Recept

1. Pokud používáte sušené houby, nechte je předem namočit v teplé vodě na 20 minut.
2. Na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
3. Přidejte nadrobno nasekané česnek a houby a restujte, dokud se veškerá voda nevyvaří.
4. Přisypete pohanku a promíchejte. Osolte, opepřete a přidejte tymián nebo majoránku.
5. Zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit asi 20 minut na mírném ohni, dokud pohanka není měkká.
6. Na konci vaření můžete přidat smetanu pro jemnější chuť.
7. Polévku dochuťte podle potřeby a podávejte s čerstvou petrželí nebo pažitkou.

- Tipy

- Pokud máte rádi krémovější polévky, část polévky můžete rozmixovat a pak znovu přidat do zbytku.
- Pro veganskou verzi použijte rostlinnou smetanu a zkontrolujte, že zeleninový vývar neobsahuje živočišné produkty.
- Pohanku před vařením opláchněte vodou, zbavíte se tak případné hořkosti.
- Experimentujte s různými druhy hub pro rozmanitější chuť polévky.