Houbová omáčka jednoduchá recept


Houbová omáčka jednoduchá recept.

Houbová omáčka je skvělým doplňkem k masu, těstovinám nebo jako omáčka do rizota. Zde je jednoduchý recept na její přípravu.

Ingredience

Potřebujete čerstvé nebo sušené houby, ideálně 500 gramů, máslo nebo olej, cibuli, česnek, mouku, smetanu na vaření, vývar (houbový, zeleninový nebo kuřecí), sůl a pepř.

Recept

Začněte tím, že si připravíte ingredience. Pokud používáte sušené houby, namočte je předem do vody, aby změkly. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Houby očistěte a nakrájejte na plátky nebo kostičky.

V hrnci rozehřejte máslo nebo olej a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte, dokud cibule nezačne zlátnout, poté přidejte česnek a osmažte další minutu. Poté přidejte houby a restujte, dokud nezačnou pustit vodu.

Posypte houby moukou a promíchejte, aby se mouka spojila s houbami a tukem a vytvořila roux. Postupně přidávejte vývar, pořád míchejte, aby se omáčka nesrazila.

Po přidání vývaru nechte omáčku vařit na mírném ohni. Když začne omáčka houstnout, přidejte smetanu a ochuťte solí a pepřem. Vařte ještě pár minut, dokud omáčka nezíská požadovanou konzistenci.

Tipy

- Pokud máte rádi bylinky, můžete do omáčky přidat čerstvý tymián nebo petržel, což dodá omáčce příjemnou chuť.
- Pro intenzivnější houbovou chuť můžete použít kombinaci různých typů hub.
- Omáčku můžete zjemnit použitím smetany s vyšším obsahem tuku nebo ji naopak udělat lehčí použitím jogurtu.