Houbová hovězí kližka na smetaně recept


Houbová hovězí kližka na smetaně recept.

Ingredience:

Hovězí kližka - 800 g
Čerstvé houby - 400 g
Cibule - 2 ks
Česnek - 3 stroužky
Směs sušených bylinek (majoránka, tymián, rozmarýn) - 1 lžička
Smetana na vaření (33%) - 200 ml
Hovězí vývar - 500 ml
Olej - 2 lžíce
Sůl a černý pepř - podle chuti
Mouka - 1 lžíce (pro zahuštění)

Recept:

1. Hovězí kližku očistěte, odstraňte přebytečný tuk a nakrájejte na kostky velikosti sousta. Osolte a opepřete.
2. Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej a na něm opečte kousky masa ze všech stran dohněda. Opečené maso vyjměte a odložte stranou.
3. Na téže pánvi přidejte drobně nakrájenou cibuli a česnek. Restujte do zlatova.
4. Přidejte nakrájené houby a restujte, dokud nezměknou.
5. K houbám přidejte sušené bylinky, promíchejte a nechte chvíli společně prohřát.
6. Vraťte maso zpět do hrnce. Přisypte mouku a dobře promíchejte.
7. Zalijte hovězím vývarem a smetanou, přivedete k varu a následně stáhněte plamen. Povolte dusit pod pokličkou na mírném ohni do měkka, asi 1,5 až 2 hodiny.
8. V průběhu dušení kontrolujte množství tekutiny a případně dolejte trochu vody nebo vývaru. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
9. Podávejte s vařenými brambory nebo knedlíky.

Tipy:

Pokud máte rádi hustější omáčku, můžete ji na konci vaření zahustit trochou rozmíchané mouky ve vodě.
Pro ještě intenzivnější chuť můžete do omáčky přidat lžíci tmavého piva nebo trochu červeného vina.
Houby můžete před restováním marinovat v olivovém oleji a česneku pro extra aroma.
Pokud máte rádi křupavou kůrku na masu, po opečení nechte maso před přidáním do směsi odpočinout 10 minut na mřížce.
Experimentujte s různými druhy hub – každá přidá pokrmu jinou unikátní chuť.