Houbařské těstoviny recept.
Ingredience:
- 400g těstovin (ideálně tagliatelle nebo špagety)
- 500g čerstvých hub (např. žampiony, lišky, směs lesních)
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 200ml smetany na vaření (12% nebo více)
- 50g parmazánu (nastrouhaného)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Oliva nebo jiný rostlinný olej
- Čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu
Recept:
1. Nejprve si připravíme všechny ingredience. Houby očistíme a nakrájíme na plátky, cibuli a česnek na jemno nasekáme.
2. V hluboké pánvi nebo hrnci na středním ohni rozpálíme trochu oleje a přidáme nasekanou cibuli. Restujeme dozlatova, poté přidáme česnek a restujeme ještě krátce.
3. Přidáme nakrájené houby a restujeme, až pustí šťávu. Jakmile houby zhnědnou a šťáva se částečně vypaří, osolíme a opepříme.
4. Zatímco se houby dusí, uvaříme těstoviny al dente podle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, ale trochu vody z vaření si necháme stranou.
5. K houbám přilijeme smetanu, promícháme a přivedeme k mírnému varu. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji ředit trochou vody z těstovin.
6. Do omáčky vmícháme nastrouhaný parmazán a promícháme, dokud se úplně nerozpustí. Pak přidáme uvařené těstoviny, dobře promícháme, aby se omáčka rovnoměrně rozprostřela.
7. Podáváme teplé, posypeme čerstvou petrželí nebo pažitkou a podle chuti ještě trochou parmazánu.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť použijte směs divokých lesních hub.
- Můžete přidat trochu bílého vína do houbové směsi před přidáním smetany pro další vrstvu chuti.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do omáčky špetku červené papriky.
- Chcete-li jídlo udělat veganské, použijte rostlinnou smetanu a vynechte parmazán nebo ho nahraďte veganskou variantou.