Holubce v bešamelu - plněné zelné listy recept.
Ingredience:
- 8 zelných listů
- 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g rýže
- 50 ml oleje
- Sůl
- Pepř
- 1 lžíce sladké papriky
- Na bešamelovou omáčku:
- 50 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- Muškátový oříšek
- Sůl
- Pepř
Recept:
1. Zelné listy nejprve spařte ve vřící vodě asi 2 minuty, aby změkly. Poté je nechte okapat.
2. Cibuli a česnek nakrájejte na jemno a osmahněte na oleji dozlatova. Přidejte mleté maso a restujte, dokud není maso šedé. Pak přimíchejte rýži, osolte, opepřete a vmíchejte papriku. Směs nechte chvíli na mírném ohni, aby rýže trochu změkla.
3. Na každý zelný list kladte část masové směsi. Listy opatrně zabalte tak, aby vznikly balíčky a směs nevytékala.
4. Uložte holubce do pekáčku a předehřejte troubu na 180 °C.
5. Pro bešamel rozpusťte v hrnci máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku. Postupně vmíchávejte mléko, dokud nezískáte hladkou omáčku. Okořeňte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
6. Bešamelovou omáčku rozlijte přes holubce v pekáčku.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut.
Tipy:
- Před přidáním rýže do masové směsi ji můžete mírně předvařit, aby byla jistota, že bude v hotovém jídle plně uvařená.
- Pro aromatickější chuť můžete do masové směsi přidat i trochu majoránky nebo tymiánu.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do masové směsi trochu chilli nebo pálivé papriky.
- Bešamelovou omáčku můžete obohatit o strouhaný sýr, který přidáte do omáčky těsně před tím, než ji rozlijete přes holubce.
- Holubce podávejte s bramborovou kaší nebo pečivem a čerstvým salátem pro dokonalý gastronomický zážitek.